FAQ

Kam naj grem na pregled oči?

Najdite optika v vaši bližini s pomočjo našega  iskalnika. 

Kako pogosto naj opravim pregled?

Večina optikov priporoča, da vaše oči pregledate vsake 2 leti. 

Ali moram pred pregledom kaj storiti?

Vaš optik vas bo obvestil, če morali kar koli prinesti na pregled. 

Koliko časa običajno traja pregled?

To je odvisno od posameznega primera, vendar običajno traja standardni pregled med 30 in 60 minut. 

Kdaj izvem rezultate svojega pregleda?

Običajno takoj, toda vaš optik vas bo obvestil, če bo morda trajalo dlje časa. 

Pri kateri starosti naj otrok prvič obišče optika?

Otrokove oči se lahko preverjajo na več stopnjah med odraščanjem. Očesne teste je mogoče izvesti v 72 urah po rojstvu, med 6–8 tedni, med 1–2 leti in med 4–5 let. Tudi, če se vid vašega otroka zdi dober, je vredno opraviti pregled oči ob starosti, ko začnejo obiskovati šolo. Če imate kakršne koli pomisleke glede vida vašega otroka, se obrnite na lokalnega optika za nadaljnje nasvete. 

Kaj so enožariščna stekla?

Stekla, ki popravijo vaš vid, če ste daljnovidni ali kratkovidni. 

Kaj so večžariščna stekla?

Stekla, ki popravljajo vid na razdaljo, za branje in vse, kar je vmes. 

Kaj pomeni, če sem daljnoviden?

Daljnovidnost vpliva na sposobnost opazovanja bližnjih predmetov. Morda boste lahko videli oddaljene predmete jasno, toda predmeti, ki so blizu, so morda videti zamegljeni ali jih ne morete izostriti. 

Kaj pomeni, če sem kratkoviden?

Kratkovidnost vpliva na sposobnost videti oddaljene predmete. Morda boste lahko jasno videli predmete blizu, toda predmeti, ki so v daljavi, so morda videti zamegljeni ali jih ne morete izostriti. 

Kaj pomeni, če imam 6/6 vid?

6/6 vid je izraz, ki izraža jasnost ali ostrino vida, merjeno na razdalji 6 metrov. To pomeni, da lahko na razdalji 6 metrov preberete, kar lahko normalna odrasla oseba z normalnim vidom bere z razdalje 6 metrov. Navezuje se tudi na 20/20 meritve, ki se merijo v obliki razdalje 20 čevljev. 

Kaj naj storim, če dvojno vidim?

Dvojni vid pomeni, da ob pogledu na predmet vidite dve sliki. Lahko vpliva na eno oko ali na obe očesi. Če doživite dvojni vid, se obrnite na lokalnega optika, ki bo lahko diagnosticiral in ugotovil vzrok ter vam zagotovil zdravljenje. 

Nekaj imam v očesu, kaj naj storim?

Ne drgnite oči, ne uporabite bombažnih palčk ali ostrih predmetov, kot je pinceta, da bi odstranili predmet. Začnite tako, da si operete roke in odstranite kontaktne leče, če jih nosite. 

Preverite svoje oko tako, da ga odprete široko in pogledate v ogledalo, če vidite kaj v očesu. Če ne vidite ničesar, potegnite spodnjo veko navzdol ter poglejte v ogledalo. Če še vedno ne vidite ničesar, dvignite zgornjo veko in poglejte v ogledalo. 

Če je predmet v očesu majhen košček umazanije, peska, ličila ali vlakna, obstaja nekaj rešitev, kako ga lahko odstranite. 

Če se nahaja v zgornji veki, povlecite zgornjo veko navzdol in jo spustite. 

Če se nahaja v spodnji veki, pritisnite na kožo pod njo, tako da boste nekoliko izbočili notranjost očesne veke. Če vidite kos umazanije ali vlakna, ga lahko poskusite odstraniti z vlažno bombažno krpo. Pazite, da se ne dotaknete zrkla. 

Uporabite lahko tudi slano raztopino, ki je posebej zasnovana za čiščenje umazanije z očesa. 

Nemudoma poiščite zdravniško pomoč, če v oči dobite ostre kemikalije, če vam je nekaj prebodlo oko, če se vam spremeni vid, če vam oko krvavi, če ne morete odstraniti predmeta ali če si vaše oko ne opomore, ko odstranite predmet. 

Kako lahko tolmačim svoj recept?

Vaš recept je pogosto prikazan v obliki tabele z raznimi okrajšavami, besedami in številkami, ki opisujejo izid pregleda oči in to, katera stekla so potrebna za popravljanje vida. 

Kaj je astigmatizem?

Sprednja površina povprečnega očesa je okrogla kot žoga. Ljudje z astigmatizmom imajo oči bolj podobne obliki ragbi žoge. To pomeni, da slika, ki je nastala na zadnji strani očesa, ni ostra. 

Ali bo nošenje očal poslabšalo moj vid?

Refrakcijske napake se bodo razvijale ne glede na to, ali nosite očala ali ne. Če boste nosili pravilna stekla, boste bolje videli. Kadar odrasli nosijo neustrezna stekla, lahko to povzroči naprezanje oči, vendar ne bo poslabšalo njihovega vida, če pa otroci nosijo neustrezna stekla, lahko to povzroči hitrejši napredek kratkovidnosti. 

Zakaj je moj vid slabši?

Razlogov za slabšanje vida je lahko več. Na vaš vid lahko vplivajo starost, genetika, življenjski slog, bolezni oči in škodljiva svetloba. Pri nekaterih obolenjih oči se lahko z ustreznim zdravljenjem vid izboljša. Če imate pravilna stekla glede na vaš recept, si boste zagotovili najboljši možen vid.