Preskoči ukaz traka
Preskoči na glavno vsebino
Essilor Slovenija > O VIDU > O VIDU - SPLOŠNI PREGLED
O vidu - Splošni pregled
 
Znanost zdravja vida

Pomembno je, da razumete vaš vid in kako oči delujejo, saj vam bo to znanje koristilo pri vzdrževanju zdravega vida tako danes kot v prihodnosti. Tukaj boste našli informacije, kako oči delujejo, o zdravju očes
 in o očalih. Še posebej smo se potrudili, da vam te informacije predstavimo karseda neposredno, z ilustracijami in temeljitimi, lahko razumljivimi primeri. Vzemite si nekaj časa za razumevanje vašega vida in kako ga ohraniti zdravega.

Človeško oko je organ, ki nam omogoča vid 

Človeško oko je organ, ki nam daje čut zaznavanja svetlobe in nam omogoči večje razumevanje okolice kot katerokoli drugo  izmed petih čutil. Naše oči uporabljamo skoraj pri vsem kar počnemo, naj bo to branje, delo, gledanje televizije, pisanje pisma, vožnja avtomobila ali kakšna druga aktivnost.

Vid je najbolj dragocen izmed petih čutil in veliko ljudi se boji slepote bolj kot katerekoli druge invalidnosti. Oko nam omogoča videnje in razumevanje oblik, barv in dimenzij predmetov v okolju z obdelavanjem svetlobe, ki jo odbijajo ali oddajajo.

Oko spremeni svetlobne žarke v električne signale in jih pošlje v možgane, ki te signale tolmačijo kot vizualne slike. Oko se nahaja v zaščitni votlini lobanje stožičaste oblike, ki se imenuje orbita ali očesna jamica in meri približno 2,54 centimetrov v premeru. Očesna jamica je obdana s sloji mehkega, maščobnega tkiva, ki oko ščiti in ji omogoča lahkotno premikanje. Gibanje očesa uravnava šest mišic. Med bolj pomembnimi deli očesa so šarenica, roženica, leča, mrežnica, veznica, rumena pega in vidni živec.


Zaznavanje svetlobe

Človeško oko je sestavljeno iz mnogo delov. Ti delujejo skupaj, da pretvorijo svetlobne žarke potujoče skozi zenico, v informacije, ki jih naši možgani nato lahko tolmačijo. Svetlobni žarki potujejo in se odbijajo od predmetov preden prispejo do vaše zenice, to pa je tisto, kar določa barvo in svetlost, ki jo vaši možgani razumejo. Zahvaljujoč temu zapletenemu procesu, zaznavamo tanko progo elektromagnetičnega spektra, kar imenujemo vidna svetloba in se zavedamo tega, kar nas obdaja.


Kako oko fokusira

Na zadnjem delu očesa najdemo ukrivljen in na svetlobo občutljiv sloj, imenovan mrežnica. Slednja zaznava svetlobne žarke in služi kot sporočevalec možganom. Možgani v zameno prevedejo prejete informacije v slike.

Kadar nekaj pogledate se zgodijo tri stvari:
1 - slika je obrezana, da se prilagaja na mrežnico,
2 - razpršeni svetlobni žarki pridejo skupaj (ali se fokusirajo) na mrežnico, 
3 - slika je ukrivljena, da se prilagodi ukrivljenosti mrežnice.

Leča, nameščena med mrežnico in zenico, odebeljena v središču, deluje skupaj z vrhnjim slojem očesa, roženico, da fokusira sliko na mrežnico.

Vidna ostrina

Vidna ostrina se nanaša na čistost vida; je merilo, kako dobro oseba vidi. Za merjenje ostrine je pogosto uporabljen test Snellen-ovega diagrama.

Test določa koliko podrobnosti zazna oseba na standardni shemi črk, medtem ko stoji na razdalji 6 metrov. Nekdo s 6/6 vidom lahko razreši enako vrednost podrobnosti na 6 metrih, kot lahko to stori standardni opazovalec na 6 metrih. 6/6 ne pomeni popolnega vida, saj je možno videti boljše kot 6/6. Manjša kot je spodnja vrednost na razmerju vidne ostrine, boljša je ostrina.* Napaka pri branju RSS podatkov.
$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS feeds
Printanje
Tiskanje
Pošlji
Pošljite prijatelju
ZmanjšanjeNaraščanje
Velikost teksta