Vaše življenje in oči

ALI IGRANJE VIDEO IGER VPLIVA NA VAŠ VID?

Deli

Igranje video iger ni več samo hobi, ampak tudi izbira kariere. Številni otroci in odrasli so naredili kariero z igranjem svojih najljubših iger ter objavljanjem videov na kanalih, kot je YouTube, kjer delijo nasvete o igranju in svoje komentarje o igri. Gre za visoko razvito panogo, ki bo v letu 2019 predvidoma presegla 500 milijard dolarjev. Z leti se je veliko razpravljalo o dolgoročnem vplivu igranja video iger na fizično in psihološko zdravje. Eno od področij, ki nas bi moralo še posebej skrbeti, je vid. Ali lahko igranje video iger negativno vpliva na zdravje vaših oči? Če redno igrate videoigre ali to počnejo tudi vaši otroci, je vredno razmisliti, katere korake za zaščito vida bi bilo potrebno narediti, da dolgoročno igranje ne bo škodovalo zdravju vaših oči.

ALI LAHKO IGRANJE VIDEO IGER OGROZI VAŠ VID?

Danes je v svetu, obkroženem z digitalnimi napravami, težko pobegniti od digitalnih zaslonov, vključno z video igrami, ne glede na to, ali jih igrate na televizorju, na pametnem telefonu ali računalniku. Oči se morajo potruditi, da se nenehno osredotočajo na digitalni zaslon, kar lahko povzroči obremenitev oči.

Napetost oči, znana tudi kot sindrom računalniškega vida, je kratkoročni učinek, ki se običajno pojavi, če dlje časa gledate na primer digitalni zaslon. Posledično se pojavijo utrujene oči, izguba ostrine, dvojna ali zamegljena slika, suhe oči, glavobol ter bolečine v vratu in ramenih.

To je lahko pogost pojav med tistimi, ki se dlje časa osredotočajo na video igre brez rednih odmorov. Koncentriranje na zaslon lahko včasih privede do razdražljivosti ali bolečih oči.

Drugi dejavniki, ki lahko privedejo do težav z vidom, vključujejo odboj od zaslona ter slabo svetlobo. Utrujenost oči je običajno mogoče odpraviti šele po počitku in oddihu od zaslona.

Nekorigirana kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem vodijo v obremenitev oči in škiljenje v upanju, da bo slika jasnejša in boljša.

Babica igra video igrce.

 

PAZITE NA SVOJE OČI MED IGRANJEM VIDEO IGER

Če vas skrbi vid, zlasti med igranjem video iger, se posvetujte s specialistom (vašim oftalmologom ali optikom). Tudi, če nimate dioptrije, so lahko očala za zaščito pred zaslonom koristna, da preprečite obremenitev oči.

Očala za delo pred zaslonom so lahko kakovostna preventiva pred naprezanjem oči, olajšajo ostrenje in omogočijo boljšo vidljivost. Poleg tega dodatni zaščitni sloji na steklih zagotavljajo ustrezno zaščito pred neprijetnimi bleščanjem iz zaslona in škodljivimi učinki modro-vijolične svetlobe ter izboljšujejo udobje vida.

Če ste strasten igralec, je izredno pomembno, da si med igranjem vzamete ustrezne premore in proste dni. Vzemite si čas za aktivnosti na prostem, tako da bodo vaše oči uživale v naravni svetlobi in pogledu na dolge razdalje. Svoj vid lahko dodatno zavarujete tudi z ustrezno zaščito oči (kot so kakovostna očala z UV zaščito) in z zdravo prehrano.