Vaše življenje in oči 3 min Čas branja

Gibaj se... preveri svoj vid!

Deli

Vsak drugi občutek, razen tega, da je to leto enko, kot vsa do sedaj, bi bil bližje resnici. Zaznamoval nas je Covid, ki ga je spremljala omejitev gibanja. Ko smo že mislili, da se vračamo v normalno življenje, so se sprožili opomniki: Nazaj v šolo. Nazaj na delo. Nosi masko. Bodi previden. Poskrbite zase in za druge.

In ne glede na to, koliko nepričakovanih dogodkov nas zaznamuje, previdnost ni nikoli odveč. Ali smo res dovolj previdni in odgovorni do sebe in drugih, v situacijah, ki jih lahko nadzorujemo?

Na cesti vsak dan umre več kot 3700 ljudi. V nevarnosti so še posebej mladi. Okrutne statistike pravijo, da so prometne nesreče eden najpogostejših vzrokov smrti oseb, starih od 5 do 29 let. Ta skrb vzbujajoč trend je treba ustaviti. Pri ustvarjanju varnejših cest za vse ima vsak svojo vlogo. Akcija #DoberVidZaVarnostVPrometu je eno izmed zlatih pravil, ki vam lahko pomaga rešiti življenje in življenja drugih.

Ste vedeli, da 1 od 5 voznikov ne vidi dobro ceste?

Začnimo s premikom v pravo smer, ravnajmo odgovorno! Redni pregledi vida in ustrezna korekcija so ključni pogoj za dober vid v prometu.

Preden se usedete za volan, razmislite o teh informacijah:

  • 90 % informacij, potrebnih za pravilno odločanje na cesti, pride skozi čutilo vida.
  • 20 % voznikov ne vidi ceste jasno, kljub temu da je mogoče 80 % vseh okvarah vida preprečiti ali odpraviti.
  • Ko vozite s hitrostjo 50 km/h in z zmanjšano ostrino vida za 50 %, kot voznik potrebujete kar dodatne 3 sekunde za branje prometnega znaka. Vaš reakcijski čas je bistvo vaše varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu.
  • Ponoči se zgodi 2 do 4-krat več prometnih nesreč, nočni vid pa lahko izboljšamo z nošenjem očal s pravilno korekcijo in zaščitno plastjo na očalih.

Kako možemo osigurati optimalan vid i sigurnost u prometu?

Samo dva jednostavna koraka učinit će naš život sigurnijim i kvalitetnijim:

  • redoviti pregledi vida.

Posjet stručnoj osobi uvelike će pomoći u otkrivanju eventualnih nedostataka vida i smetnji vašem dobrom vidu.

  • nošenje kvalitetnih naočala.

Postoji velika razlika jeste li kupili naočale “odokativnom” metodom da vam odgovaraju ili vam je dioptriju odredila stručna osoba. U prvom slučaju radite medvjeđu uslugu svojim očima, a nemojte zaboraviti da nemate njihov rezervni par.

Pokrenite se….ostanite sigurni!

Proteklih mjeseci, večina svjetske populacije bila je usredotočena na smanjenje potenciijalnih opasnosti od zaraze virusom.

S popuštanjem mjera i ponovnim povratkom na prometnice, vraćamo se i na problematiku ne/sigurnosti u prometu uzrokovanu neadekvatnim vidom. Pregledi vida su dostupni svima, a izbor kvalitetnih naočala je popriličan. Reklo bi se – nemamo opravdanja za nemar.

Svake godine, drugi četvrtak u 10.mjesecu obilježavamo Svjetski dan vida. Dobar je to podsjetnik da nam je vid jedno od najvrjednijih osjetila, čuvajmo ga.

Kao globalni partner FIA-e, Essilor stavlja snažan naglasak na dobar vid za sigurnost u prometu. Prije no što se uključite u promet, pokrenite se i provjerite svoj vid!

 Pokreni se! Provjeri svoj vid.