Vaše življenje in oči

KAKO DOSEČI BOLJŠE ZDRAVJE OČI?

Deli

Zdravje vaših oči je prav tako pomembno kot zdravje vašega telesa. Za zobe poskrbite tako, da jih očistite in obiščete zobozdravnika, za kožo poskrbite s čiščenjem obraza; zakaj potem ne skrbite za svoje oči?

Vsakih šest minut nekdo ugotovi, da ga bo doletela slepota kot posledica nekaterih najpogostejših očesnih bolezni v Veliki Britaniji; degeneracija makule (AMD), glavkom in katarakta. Vendar pa se je izkazalo, da se skoraj polovici izgube vida lahko izognemo z učinkovito oskrbo oči. 

Če si poškodujete roko, boste verjetno videli modrico ali občutili bolečino; to pogosto ne velja za vaše oči. Na začetku morda ne boste opazili nobenih simptomov, če ali kdaj je nekaj narobe z vašimi očmi ali vidom, zato je pomembno, da upoštevate pravilne nasvete za podaljšanje zdravega vida. 

Svetloba igra pomembno vlogo v vašem vsakdanjem življenju 

Je ključnega pomena za vaš vid in vam pomaga opazovati vašo okolico: oblike, podrobnosti, barve in splošno regulacijo cikla spanja/budnosti, razpoloženje, kognitivno delovanje itd. 

UV žarki so nevarni tako za vaše oči kot tudi za vašo kožo. Kopičijo se vse življenje, pospešujejo staranje oči in razvoj mrene. Škodljiva modro-vijolična svetloba je eden od nedavno ugotovljenih dejavnikov, ki lahko povzročijo poškodbe mrežnice. 

Svetloba

Kako lahko nošenje stekel pomaga zdravju oči 

Če potrebujete stekla za popravljanje refrakcijske napake, kot sta kratkovidnost ali daljnovidnost, je pomembno, da jih nosite. To lahko izboljša vaše vizualno udobje in ostrino vida, zaradi česar ne boste napenjali oči in jih ne boste pretirano utrujali. Tudi s sledenjem pravilu 20-20-20 lahko zmanjšate tveganje za naprezanje oči. Če redno delate na računalniku, si vzemite odmor vsakih 20 minut in 20 sekund opazujte nekaj, kar se nahaja 20 metrov stran. 

Nošenje pravih očal je pomembno za vaše individualne potrebe. Dober vid vpliva na vse vidike vašega življenja, ne glede na to, ali berete, vozite ali se ukvarjate s športom; če ne morete jasno videti, to vpliva na vse! 

Redni pregled oči je eden od najpreprostejših načinov za ugotavljanje vseh težav z očmi. Strokovnjak lahko prepozna težave z vidom ali očmi in vam ponudi ustrezno zdravljenje glede na problem. Pregledi oči so tudi najboljši način, da preverite, če vaša dioptrijska stekla delujejo pravilno. 

Kako lahko nošenje stekel pomaga zdravju oči

Tehnologije stekel in inovacije za podporo zdravju vaših oči 

Eye Protect System je edinstven vgrajen filtracijski sistem v vašem steklu, ki zagotavlja zaščito na sprednji in zadnji površini stekel pred škodljivo UV in modro-vijolično svetlobo. Sistem za zaščito oči delno filtrira modro-vijolično svetlobo ter absorbira UV svetlobo, preden pride do vaših oči. Stekla v kombinaciji s sistemom za zaščito oči so estetsko prosojna in omogočajo izboljšano zaznavanje barv. 

Transitions tehnologija je inteligentna rešitev za nadzor prehoda svetlobe v vaše oči. V kombinaciji s stekli se bodo ta samodejno prilagodila spreminjajočim se svetlobnim pogojem in vas pomagala zaščititi pred škodljivo UV in modro-vijolično svetlobo tako znotraj kot zunaj. 

Ko ste na prostem in na soncu, poskrbite, da boste nosili zaščito pred soncem. Zaščita pred soncem bo pomagala zaščititi oči pred škodljivo UV svetlobo. Xperio Polarized Technology je naša najboljša tehnologija za vizualno udobje in maksimalno zaščito pred sončno svetlobo in UV žarki v sončnih dneh. 

Kakovostna stekla za podporo zdravji vaših oči 

Zahvaljujoč novim inovacijam lahko zdaj še izboljšate svoja stekla. Izboljšave stekel, kot so različne dodelave, lahko aktivno prispevajo k optimalnemu zdravju oči in jasnosti vida. 

 

Kakovostna stekla

Dodelave stekla so razvite z namenom zagotavljanja UV zaščite vaših oči. To je izjemno pomembno, saj je pretirana izpostavljenost UV svetlobi povezana z boleznijo katarakto. Z vključitvijo zaščitnega sloja v vaša stekla si lahko zagotovite dodatne koristi zaščite vaših oči na dolge proge.  

Crizal Prevencia nudi E-SPF 35, ki je največji E-SPF faktor za prozorna stekla. Glede na to, da že poznate pomembnost SPF za vašo kožo, zakaj ne bi vložili tudi v E-SPF zaščito za vaše oči? Crizal Prevencia dodelava stekla zmanjšuje tudi izpostavljenost modro-vijolični svetlobi ter varuje mrežnico za zdrav vid.

Družinska anamneza in zdravje vaših oči 

Poizvedite o družinski anamnezi zdravja oči, ker je pomembno vedeti, ali je kdo v vaši družini kdaj imel diagnozo bolezni oči, saj je lahko razvoj očesne bolezni genetsko pogojen. Če poznate te informacije, lahko o tem obvestite svojega optika, ki bo ugotovil, ali za vas obstaja večje tveganje in vas usmeril k sprejemanju pravih ukrepov. 

Način prehrane, ki pripomore k zdravju oči  

Naj bo vaša prehrana bogata s sadjem in zelenjavo, zlasti s temno zeleno zelenjavo, kot sta špinača in ohrovt, saj lahko pomagata zdravju vaših oči. Vašim očem ustrezajo tudi omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, algah in določenih semenih. 

Način prehrane

Ohranite zdravo telesno težo, ker lahko debelost poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni, kar lahko privede do izgube vida zaradi diabetičnih očesnih bolezni. 

Kajenje in zdravje vaših oči 

Študije so pokazale, da kajenje povečuje tveganje za nastanek degeneracije makule, poškodb katarakte in vidnega živca, kar lahko privede do slepote. Če prenehate s kajenjem ali ne začnete kaditi, lahko zmanjšate tveganje za razvoj očesnih bolezni in pomagate zdravju vaših oči. 

Če opazite spremembo svojega vida, se nemudoma dogovorite za obisk strokovnjaka.