Vaše življenje in oči 5 min Čas branja

Kako omejiti čas preživet pred zasloni?

Deli

Koronavirus nas prisilno zadržuje v zaprtih prostorih, kar je izzvalo številne spremembe v vsakodnevnem življenju. Med drugim, biti »ujet« v zaprtem prostoru, privede do povečane količine časa preživetega pred zasloni, kar sigurno ni dobro za naše oči in telo. Ostati doma pomeni skrbeti zase. Digitalno življenje upočasnite in dajte očem možnost, da si oddahnejo pred škodljivo modro-vijolično svetlobo, ki izvira iz zaslonov. Z obzirom, da modro-vijolična svetloba vpliva na ritem spanja in bujenja lahko pretirana uporaba zaslonov privede do težav s spancem. (Ali nimate že tudi brez tega dovolj stvari na umu, ki vam kradejo spanec?)

V času socialnega distanciranja poskušajte napraviti tudi distanco do digitalnih naprav.
Za boljši vid in bolj kakovosten počitek poskušajte omejiti čas, ki ga preživite pred zasloni, poglejte par trikov:

Spremljajte in zmanjšajte čas preživet pred zasloni: v nastavitvah vaše digitalne naprave obstaja možnost, ki vam omogoča, da sledite koliko časa ste preživeli pred zaslonom, ter koliko v določeni aplikaciji. Postavite si cilj, da preživite manj časa pred zaslonom iz tedna v teden.

Dogovorite se za zmenek z zaslonom: Podobno kot pri dieti, kadar ne delate, kontrolirajte koliko časa porabite za gledanje v zaslon. Kako lahko to napravite? Dogovorite se za zmenek s svojim digitalnim ljubimcem in se držite dogovorjene ure oziroma svoje digitalne diete.

Določite prostor brez zaslona: ne jemljite telefona s sabo v kopalnico, ne glejte TV in si ne dopisujte s prijatelji, ko ste v postelji. Razmislite o tem, da svoje polnilce popolnoma umaknete iz spalnice, tako da ne boste čutili potrebe, da pogledate v svoj telefon predno zaspite.

Nabavite budilko: Če je vaš telefon zamenjal budilko v spalnici, pustite vaši digitalni napravi, da si odpočije. Pustite mobilni telefon v kuhinji ali dnevni sobi in se vrnite v preteklost. Prebujajte se ob zvokih budilke. Postavljanje meja pomaga pri odnosu z vašimi digitalnimi napravami tako kot v vaših osebnih odnosih.

Brisanje aplikacij: Če ste se res posvetili zmanjšanju časa preživetega pred zasloni, vam svetujemo, da izbrišete nekatere aplikacije. Ugotavljamo, da so socialna omrežja glavni krivci. Daleč od oči, daleč od srca, kot pravi pregovor, pri nekaterih aplikacijah pa bi lahko bil naš moto »ne vodi me v skušnjavo« (govorimo o spleten nakupovanju!).

Izklopite obvestila: Če niste pripravljeni izbrisati svoje aplikacije za socialno omrežje, izklopite obvestila. Ne boste se počutili prisiljeni odpirati aplikacije, če vas ne bo neprestano motila z obvestili.

Pogovarjajte se po telefonu: Verjetno prejemate več zahtev za videoklice, kot ste jih prejeli pred pandemijo. Prejmete videoklic znanca iz službe, s katerim se bežno poznate in ste samo nekajkrat govorili z njim. Namesto videoklica občasno uporabite klasične glasovne klice.

Nabavite očala, ki ščitijo oči pred modro-vijolično svetlobo: če ne boste pričeli s svojo digitalno dieto in boste še naprej gledali v zaslone dan in noč, dokler se nadaljuje priporočilo o zadrževanju v zaprtih prostorih. Računalniška očala, ki filtrirajo škodljivo modro-vijolično svetlobo, zaščitijo vaše oči pred škodljivo svetlobo, ki vam ponoči ne pusti spati, povzroča zbadanje in suhe oči... Pokličite svojega optika in ga povprašajte za nasvet.

7 stvari, ki vam bodo izboljšale kvaliteto življenja v karanteni

Da bi pridobili čimveč pri preživljanju časa v hiši se vsak dan naučite nekaj novega, privoščite si večer brez TV-ja, preberite dobro knjigo ali se odpravite na sprehod (naravo, pri tem pa se izogibajte ostalim izletnikom).

Preizkusite katerokoli od sedmih aktivnosti, da bi čas karantene preživeli čimbolj koristno in izpopolnjeno:

1.    Postanite kreativni: Nekje v vas se skriva umetnik. Slikajte abstraktno, če vas skrbi, kako bi izgledali realni liki, oblikujte figure ali zabavne oblike v kinetičnem pesku, s plastelinom oblikujte nakit, igrajte inštrumente, na katerih se nabira prah v vaših shrambah...

2.    Postanite gurman: Na svojih socalnih omrežjih ste že sigurno videli prijatelje ali znance kako poskušajo speči kruh. To je zelo specifičen trend vendar zakaj ne, preizkusite se v pečenju ali kuhanju vaše priljubljene jedi. Po pripravi vaše Masterchef večerje, sedite in uživajte v vsakem grižljaju brez vključenega televizorja. 

3.    Sprostite se ob branju: Verjetno imate seznam knjig, ki ste jih od nekdaj planirali prebrati. Sedaj je vaš čas, da skrajšate seznam. Pojdite do police s knjigami in preberite eno izmed knjig, ki se jo pred leti kupili.

4.    Izostrite vašo sposobnost poslušanja: Odpočijte svoje oči in ugodite svojim ušesom poslušajoč prijetno glasbo. Poslušajte avdio knjige medtem ko čistite. Prilagodite se podcastom medtem ko kuhate ali uživajte v svoji novoodkriti kreativnosti, poslušajte pomirjujočo Enyo medtem ko uživate v peneči kopeli.

5.    Napišite svojo lastno zgodbo: Za odkrivanje svoje domišlije ne potrebujete veliko: samo papir in svinčnik. Poanta je: Lahko ustvarite knjižno remek delo, članek za vašo priljubljeno revijo ali se enostavne sprostite ob svoji zgodbi.

6.    Navdahnite se: Ob Pinterest-u in TikTok-u obstajajo tudi drugi viri inspiracije. Naredite lastno ploščo z navdihujočimi napisi, meditirajte, vadite. Mislite pozitivno, to je nujno za dobro razpoloženje.

7.    Upočasnite: Samo zato, ker imate več časa, to ni nujno da pomeni, da imate tudi več energije. Spite. Recite ne videoklicu, če ni ravno življenskega pomena. Vrnite se k naravi in se lahkotno sprehodite po gozdu in poslušajte naravo.

Manj časa za digitalne zaslone in več časa za vas

Ko iz dneva v dan počasi izgubljate vaše digitalne kalorije, lahko živite bogatejše življenje. Če zgoraj navedene nasvete in trike izkoristie za zmanjšanje časa preživetega pred zasloni in preizkusite nekatere izmed kreativnih načinov za krajšanje časa v karanteni, boste morda, ko se trenutna kriza konča, uživali v življenju bolj, kot ste. Vaši prijatelji vas bodo pohvalili, da izgledate fenomenalno z novimi očali, ki ščitijo vaše oči pred škodljivo modro-vijolično svetlobo.

Vaše novo življenje, manj odvisno od digitalnih naprav, lahko postane vaš nov življenski stil.

Ko bomo ponovno lahko jedli v restavracijah, gledali nogometne tekme s tribun in uživali v svobodi gibanja, morda ne boste čutili potrebe, da pogledate v telefon vsakič, ko zazvoni. Morda se boste večkrat pogovarjali iz oči v oči, namesto preko sporočil. Morda bo čas pred zaslonom zamenjal čas posvečen sebi.