Vaše življenje in oči

KAKO ZAŠČITITI SVOJO VID NA SNEŽNIH POBOČJIH

Deli

Zimska sezona je čas počitnic, novoletnih želja in tudi čas, ko uživamo v snežnih radostih. Kot pri vsakem športu ali dejavnosti je pomembno skrbeti za varnost in zdravje. Ne glede na to, ali ste izkušeni smučarji ali se nanje podajate prvič, smučati varno ne pomeni le, da pridete do vznožja v enem kosu. Obstajajo še nekateri vidiki, ki jih je treba upoštevati: zavarovati telo pred hipotermijo, pa tudi pred soncem. Tudi, če je zunaj hladno, lahko sonce še vedno škodljivo vpliva na oči, če jih ne zaščitite dobro. Za varen spust navzdol po pobočju je seveda potrebno poskrbeti za jasen in oster vid.

TEŽAVE Z VIDOM NA SNEGU

Močna svetloba in sonce se večinoma povezujeta s poletjem, vendar je lahko tudi zimsko sonce enako škodljivo. Prekomerna izpostavljenost UV žarkom negativno vpliva na zdravje vaših oči, tudi če so UV žarki pozimi šibkejši.

Sončna svetloba se odbija od zasneženih površin, kar lahko povzroči bleščanje ter vam oteži vožnjo. Bleščanje je običajen pojav, ko se svetloba odbija od vodoravne površine, kot sta sneg ali voda, in povzroči zaslepljujočo svetlobo, ki moti vaš vid.

Dodatna težava, ki se lahko pojavi na snegu, je snežna slepota. Znana je kot fotoceratitis, kar pomeni boleče stanje, ki lahko povzroči začasno izgubo vida. V glavnem se pojavlja kot posledica pretirane izpostavljenosti sončni svetlobi brez kakovostne zaščite, ampak tudi od bleščanja od zasneženih površin. Simptome se običajno zazna, ko je že prepozno in je škoda že storjena.

Zaščita oči pri smučanju

NOSITE BPRIMERNA OČALA NA SNEGU 

Problem bleščanja in fotoceratitisa lahko z lahkoto rešite s primerno zaščito oči. Najpreprostejši način je, da nosite pravilno izbrana očala, katerih stekla bodo zmanjšala vpliv močne svetlobe in škodljivih UV žarkov na vaš vid.

Najbolj znana rešitev za zmanjšanje bleščanja so polarizirana stekla. Ta vrsta stekel je izdelana s posebnim filtrom, ki preprečuje zaslepljujoč odsev, saj poskrbi, da vaše oko doseže le del svetlobe ter vam na ta način omogoča udobnejši vid in izboljšano dojemanje barve. Stekla so obogatena z dodatnimi plastmi, zaradi katerih očem nudijo optimalno zaščito pred UV žarki.

Za vašo varnost in varnost drugih smučarjev in deskarjev na strminah je pomembno, da jih vidite jasno in pravočasno opazite potencialne ovire na progi. Če potrebujete progresivna stekla ali enožariščna stekla z dioptrijo, izberite vrsto okvirja in material stekel, ki sta primerna za šport.

Če želite v celoti uživati v snežnih radostih, sprejmite odločitve, zaradi katerih vam bodo zimske počitnice ostale v lepem spominu.