Vaše življenje in oči

PO ČEM SE POLARIZIRANA STEKLA RAZLIKUJEJO OD OBIČAJNIH SONČNIH OČAL

Deli

Zaščita oči pred soncem je ključna za vzdrževanje zdravega vida ter za zmanjševanje očesnih bolezni, kot je katarakta. Sončna očala so eden od najboljših načinov zaščite vašega vida, poleg tega da se izogibate neposredni sončni svetlobi. Po drugi strani je na voljo toliko možnosti zaščite pred soncem, da se je težko odločiti, katera rešitev je prava za vaš življenjski slog.

Dva najbolj popularna izbora s področja stekel za zaščito pred soncem vključujeta zatemnjena stekla in polarizirana stekla. Predstavili vam bomo nekatere prednosti in pomanjkljivosti, da vam pomagamo pri odločitvi, katera rešitev je najboljša za vas. 

Način delovanja sončnih očal 

Kakovostna sončna očala bi morala imeti UV zaščito. Vedno bodite pozorni, da vaša sončna očala nudijo visoko raven UVA in UVB zaščite. Sončna očala blokirajo UV žarke in 100 % zaščita je najboljša izbira. Pomembno je, da se zavedate, da samo zato, ker so stekla temna, ne nudijo nujno najboljše UV zaščite. Tudi stekla, ki zagotavljajo 100 % zaščito, ne morejo zaščititi oči pred UV žarki, ki se odbijajo od zadnjega dela vaših stekel. UV svetloba se lahko obija tudi na hrbtni strani stekel v vaše oči, zato je zelo pomembno, da se pogovorite z vašim optikom o primerni UV zaščiti na hrbtni strani vaših stekel. 

Če vas posebej skrbi vpliv sonca na vaše oči, razmislite o okvirih z dodatno zaščito, ki prepreči prehajanje UV žarkov za okvir. Prav tako razmislite o nošenju večjega klobuka, ki lahko poveča zaščito pred soncem. 

Način delovanja sončnih očal

Po čem se razlikujejo polarizirana stekla? 

Običajna zatemnjena stekla za sončna očala lahko ščitijo pred UV žarki, ampak niso učinkovita v boju z bleščanjem, ki ga ustvarja svetloba, ki se odbija od površine. To je razlog, zakaj bo vaš vid občasno moten tudi ob nošenju sončnih očal.  

Polarizirana stekla so zelo dobrodošla za osebe z aktivnejšim načinom življenja na prostem ter za vse, ki veliko časa preživijo zunaj. Ta stekla imajo edinstveni filter, ki blokira intenzivno bleščanje, povzročeno z odbijanjem svetlobe. Ko sončna svetloba pade na ravne površine, kot so voda, sneg, površina vozila ali celo cesta, se odbije in se zgosti v vodoravni smeri. To lahko moti vaš vid in je znano kot zaslepljujoče bleščanje.  

Po čem se razlikujejo polarizirana stekla?
Primerjava zatemnjenega stekla in polariziranega stekla

Polarizirana stekla omogočajo, da do vaših oči prispe samo omejena svetloba ter zmanjšujejo bleščanje in omogočajo jasnejši vid. Prav tako lahko zagotavljajo visoko stopnjo UV zaščite po celem steklu, celo na zadnji strani stekla. Zaradi tega so ta stekla pogosto odlična izbira za aktivnosti, kot so vožnja, plutje s čolnom in smučanje. Razlog je ta, da lahko polarizirana stekla pomagajo zmanjševati odblesk od ceste, vode in snega. 

Pomembno je poudariti, da lahko polarizirana stekla otežijo gledanje digitalnih zaslonov zaradi tehnologije, ki omogoča njihovo učinkovitost.  

Izbor pravih sončnih očal 

Če želite kupiti nova sončna očala, je lahko vaš življenjski slog dober pokazatelj, kaj izbrati. Pomembno je zagotoviti, da vaša stekla nudijo primerno zaščito pred UV svetlobo. Xperio Polarised stekla podjetja Essilor so dostopna v široki paleti različnih barv, ki lahko nadgradijo vaš stil ter zaznavanje barv, da si zagotovite še večjo vizualno udobje.