Vaše življenje in oči

VI IZBERITE STIL, MI POSKRBIMO ZA ZAŠČITO

Deli

Sončna očala, ki ste jih pravkar kupili, so morda videti super kul, vendar jih shranite za selfije, če ne filtrirajo škodljivih sončnih UV žarkov. Niso vsa sončna očala enaka. Ne glede na to, ali so vintage, poceni, draga ali polarizirana, lahko ali pa tudi ne opravijo svoje naloge zaščite vaših dragocenih oči.

Večina današnjih sončnih očal ima UV zaščito vgrajeno v material leč. Najbolje je, da sončna očala kupite pri pooblaščenem optiku, saj boste tako najbolj prepričani, da ustrezajo temu, kar piše na njihovi deklaraciji.

KAKO IZBRATI NAJBOLJŠA SONČNA OČALA?

Temna sončna očala ne nudijo nujno več zaščite. Pravzaprav lahko temna sončna očala, ki ne blokirajo škodljivih UV žarkov, zmanjšajo vašo potrebo po mežikanju pri močni svetlobi, a to je tudi vse. Ko si nadenete zelo temna sončna očala, se vaše zenice odprejo in v oči prepustijo veliko več svetlobe kot takrat, ko sončnih očal sploh ne nosite. Torej, medtem ko lahko filtrirajo ambientalno svetlobo in bleščanje, ta dodatna izpostavljenost UV žarkom poveča tveganje za očesne bolezni.

Polarizacija nima nobene zveze z absorpcijo UV svetlobe, vendar je danes večina polariziranih leč kombiniranih z zaščitno plastjo, ki blokira UV žarke. Preverite pri svojem optiku, ali leče zagotavljajo maksimalno UV zaščito.

 

Majhen vodnik za izbiro barve vaših sončnih leč:

Odtenki sive

Sive sončne leče so zelo priljubljena barva leč, saj so primerne tako za oblačne kot sončne dni.

• Pravo zaznavanje barv, za ljubitelje narave

• So odlična izbira za aktivnosti na prostem, vključno s kolesarjenjem in aktivnimi športi

Rjava/jantarna

Rjava ali jantarna barva leč sončnih očal izboljša kontrast, zato so idealna za vožnjo in dejavnosti, kjer morate oceniti razdaljo.

• Izboljšajo kontrast

• Popolna izbira za vožnjo, dirke, golf in ribolov

Sivo-zelena

Sivo-zelena stekla za sončna očala lahko delujejo enako kot siva in rjava stekla, vendar bolje! Sončna očala te barve zagotavljajo boljši kontrast kot siva stekla in boljšo zaznavo naravnih barv kot rjava stekla ter so idealna za sončno vreme in nekoliko manj osvetljena okolja.

• Popolna za vse dejavnosti na prostem

• Za vodne ali terenske športe, kolesarjenje ali smučanje

Rumena

Rumeni odtenki leč so idealna rešitev v pogojih šibke svetlobe in megle. Rumena stekla imajo včasih raje piloti in igralci, ki iščejo boljši kontrast. Ne glede na to, ali prosti čas preživljate pred zaslonom, na teniških igriščih ali na strelišču, boste med nekaterimi od teh dejavnosti uživali v večji jasnosti in udobju.

• Popolna izbira za smučanje, gorsko kolesarjenje, lov, letalstvo, baseball in tenis

• Zagotavlja večji kontrast ob zori ali mraku ter v megli, meglici in drugih slabo osvetljenih pogojih

Modra

Modre ali vijolične leče poudarijo konture predmetov in izboljšajo barvno zaznavo, lahko tudi pomirjujoče delujejo na oči.

• Popolna izbira za gledalce tenisa, golfa ... vse na odprtih igriščih

• Elegantna in privlačna

Zrcalni učinek

Če želite biti opaženi, so zrcalne leče prava izbira za vas. Ta izjemno eleganten videz odbija svetlobo za dramatičen videz s popolno zaščito pred svetlobo.

 

Najpomembnejši nasvet je, da vedno, ko ste zunaj, nosite sončna očala in ne pozabite na svoje otroke, katerih oči so bolj občutljive kot oči odraslega. Sončna očala so za oči to, kar je krema za sončenje za kožo. Ne glede na to, ali je oblačno ali sončno, so bistveni del varovanja vašega zdravja.