Vaše življenje in oči 3 min Čas branja

Zaščita oči v času pandemije

Deli

COVID-19, bolj poznan kot koronavirus, je na žalost še vedno prevladujoča tema novic širom sveta. Važno je vedeti, da s samozaščito ščitimo tudi druge, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno ter se obnašamo po priporočilih stroke. Človeški organizem različno reagira na viruse, kar je odvisno od občutljivosti in stanja vsakega posameznika. Zato je izjemno pomembno upoštevati pravila zaščite, da bi ostali varni in zdravi.

V vsakem slučaju, z ali brez pandemije koronavirusa, pa bi morala biti skrb za zdravje na prvem mestu.

  • Redno in temeljito si umivajte roke z milom in vodo, najmanj 20 sekund
  • Vedno umijte roke, kadar pridete domov ali v službo
  • Uporabite namenska razkužila za roke, v primeru, da voda in milo nista dostopna
  • Preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava (ne v dlan)
  • Papirnati robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo
  • Izogibamo se stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni

Skrb za vaše zdravje vključuje tudi skrb za vaše oči. Čeprav je verjetnost okužbe s koronavirusom preko očesne sluznice majhna, pa je higiena rok nujna za zmanšanje rizika.

NOŠENJE KONTAKTNIH LEČ

Če za korekcijo vida uporabljate kontaktne leče pa bi morda bilo smotrno za čas pandemije uporabiti očala. Načeloma se ljudje, ki nosijo kontaktne leče večkrat dotaknejo oči kot ostali, kar lahko poveča rizik širjenja mikrobov.

Če se vam pogosto dogaja, da se dotikate oči, je morda smotrno razmisliti o uporabi očal. Zamenjava vaših kontaktnih leč z očali lahko zmanjša iritacijo in bi lahko delovala kot sredstvo za preprečevanje neprestanega dotikanja oči.

Neglede na vašo odločitev pa bodite še bolj previdni pri higieni rok pred ravnanjem s kontaktnimi lečami. Higiena rok bi morala tako ali tako biti rutina, pogostost umivanja pa bo zmanjšala možnost okužbe in prenos virusa.

ZAŠČITA OČI

Uporaba očal bi lahko delovala kot zaščitni sloj. Znano je, da se novi koronavirus primarno širi v kontaktu z okuženo osebo kapljično iz ust in nosu, ki nastanejo ob govoru, kašlju in kihanju okužene osebe, zelo podobno kot pri gripi in prehladu. Ob zaščiti dihal lahko tudi očala delujejo kot zaščita za oči kljub temu, da ne omogočajo 100% zaščite.

Če ste v kontaktu ali v bližini potencialno okužene osebe ali je vaša služba takšne narave, da ste v kontaktu z drugimi osebami bi morda morali razmisliti o uporabi zaščitnih očal ali obrazne maske za učinkovito zaščito.

SO SIMPTOMI KORONAVIRUSA VIDNI V OČEH?

Oftalmološke raziskave klinik po svetu kažejo, da se rdečica oči ne opaža pri osebah okuženih z virusom COVID-19 vse do kasnejše faze bolezni. Te raziskave je podprlo več mednarodnih raziskovalnih projektov.

ZMANJŠAJTE TVEGANJE

Tveganje okužbe z COVID-19 lahko zmanjšate s pomočjo nekaj enostavnih ukrepov, na katere bi morali biti pozorni, hkrati pa redno spremljati informacije strokovno usposobljenih oseb. Začnite s higieno rok, pogosto in temeljito. Redno čistite in razkužite površine v vašem domu, saj se virusi lahko več ur zadržujejo na različnih površinah. Pazite nase in druge.

Razumevanje simptomov koronavirusa lahko pomaga pri zmanjševanju možnosti za okužbo. Podrobnejše informacije se nahajajo na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo